Blogi kulinarne: Masa cukrowa

Blogi kulinarne to specyficzna grupa blogów. Są to zwykle blogi hobbystyczne, na których można znaleźć przede wszystkim przepisy kulinarne oraz przepisy na wypieki. Czasami są to własne pomysły blogerów, a czasem po prostu znane im z książek kucharskich itp. Oczywiście nie brak również prezentacji kulinarnych dokonań autora.

Zdarzają się także inne tematy np, dotyczące nowości, produktów, składników itp. Ostatnio modnym tematem jest masa cukrowa – nowatorski produkt pozwalający na dokonywanie wręcz cudów podczas pieczenia tortów.  Otóż masa cukrowa to pewnego rodzaju lukier plastyczny, który nakłada się na tort i modeluje w dowolnym kształcie. Masa cukrowa wykonana jest z żelatyny, wody i glukozy oraz tam bodajże jeszcze jakiegoś składnika, którego nie pamiętam. Sama masa cukrowa jest do kupienia w specjalistycznych sklepach, ale blogerzy opisują własne sposoby na jej wykonanie, podając często zbliżone do siebie przepisy, ale mimo wszystko różniące się proporcjami. W brew pozorom, masa cukrowa jest dość trudna do wykonania w warunkach domowych w taki sposób by posiadała odpowiednią sprężystość i giętkość, ale mimo wszystko można znaleźć wiele sposobów na jej wykonanie.

Piszą o tym szczególnie kobiety, ale oczywiście pieczenie nie jest  jedynie domeną kobiet. Jest również wielu miłośników pieczenia płci męskie. Osobiście nie do końca rozumiem po co męczyć się wykonując w domu samodzielnie masę cukrową, skoro można ją kupić gotową w sklepach za nieduże pieniądze.  Chociaż z drugiej strony samodzielnie zrobiona masa cukrowa daje więcej satysfakcji, gdy możemy powiedzieć, że dany wypiek jest od podstaw wykonany przez nas samych.

Tags: , , , , , ,

This entry was posted on Thursday, June 24th, 2010 at 20:49 You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.