Blogi kulinarne to specyficzna grupa blogów. Są to zwykle blogi hobbystyczne, na których można znaleźć przede wszystkim przepisy kulinarne oraz przepisy na wypieki. Czasami są to własne pomysły blogerów, a czasem po prostu znane im z książek kucharskich itp. Oczywiście nie brak również prezentacji kulinarnych dokonań autora.

Zdarzają się także inne tematy np, dotyczące nowości, produktów, składników itp. Ostatnio modnym tematem jest masa cukrowa – nowatorski produkt pozwalający na dokonywanie wręcz cudów podczas pieczenia tortów.  Otóż masa cukrowa to pewnego rodzaju lukier plastyczny, który nakłada się na tort i modeluje w dowolnym kształcie. Masa cukrowa wykonana jest z żelatyny, wody i glukozy oraz tam bodajże jeszcze jakiegoś składnika, którego nie pamiętam. Sama masa cukrowa jest do kupienia w specjalistycznych sklepach, ale blogerzy opisują własne sposoby na jej wykonanie, podając często zbliżone do siebie przepisy, ale mimo wszystko różniące się proporcjami. W brew pozorom, masa cukrowa jest dość trudna do wykonania w warunkach domowych w taki sposób by posiadała odpowiednią sprężystość i giętkość, ale mimo wszystko można znaleźć wiele sposobów na jej wykonanie.

Piszą o tym szczególnie kobiety, ale oczywiście pieczenie nie jest  jedynie domeną kobiet. Jest również wielu miłośników pieczenia płci męskie. Osobiście nie do końca rozumiem po co męczyć się wykonując w domu samodzielnie masę cukrową, skoro można ją kupić gotową w sklepach za nieduże pieniądze.  Chociaż z drugiej strony samodzielnie zrobiona masa cukrowa daje więcej satysfakcji, gdy możemy powiedzieć, że dany wypiek jest od podstaw wykonany przez nas samych.